Kundservice, vardagar 8-17:  08 - 612 43 70

Hem
Våra tjänster
Våra Destinationer
Om oss
Kontakta oss
Offertförfrågan
OM VÅRA DESTINATIONER
BARCELONA
BUDAPEST
GDANSK
GRANADA
ISTANBUL
LISSABON
MALTA
NEW YORK
REYKJAVIK
RIGA
Kontakta oss
Kontakta våra projektledare för att diskutera idéer kring ert arrangemang.
Vill du att vi
ska kontakta dig?
Namn:
E-post:
Telefonnummer:
Meddelande:

Skicka

FAQ |  Istanbul
Skriv ut

 

 

Behöver jag pass och visum när jag reser till Istanbul?

Svenska medborgare behöver inte visum för resa under 90 dagar. Däremot måste passet vara giltigt i minst 6 månader efter det att man lämnat landet.
Valuta och valutaväxling

DEt är enkelt att växla de mer kända valutorna på växlekontoren(döviz) och på många postkontor, affärer och hotell. Dock så kan bankerna krångla till det om man går dit.

I Istanbul accepteras sällan resecheckar. Valutan heter Yeni Turkisk lira (YTL).

Kreditkort
Du kan använda de flesta kreditkort på restauranger, affärer etc.
Många outlets accepterar de mest kända såsom Visa och MasterCard. American Express är mindre populära på grund av högre avgift. Bankomater finns även i de mindre turkiska städerna.
Hur långt är det till flygplatsen?
Mellan flygplatsen och city är det ca 24km.
Vilka är de vanliga öppettiderna i Istanbul?
Banker: 8.30-17.00
Växlingskontor: 9.00-19.00
Restauranger och barer: 11.00 till sent på kvällen
Nattklubbar: 22.00 till tidig morgon
Mataffärer: 09.00-19.00
Övriga affärer: 9.00-19.00, vissa affärer har stängt på söndagar
Kan jag använda medhavd svensk elektronisk utrustning?
Ja, de använder de sig av 220V, europeisk standard.
Hur fungerar det med telefoni på Istanbul?

Turkiet's mobiltelefonsystem är kompatibelt med brittiska telefoner, men amerikanska mobiltelefoner kanske inte fungerar. För att spara pengar, köp ett lokalt kontantkort eller ett internationellt telefonkort så som sim4travel. Telefonkiosker accepterar kreditkort eller telefonkort köpta från de lokala postkontoren. Telefonsamtal på hotellet är ofta dyra.

Vilken tillgång till Internet finns?
Det finns tillgång till internet överallt i Istanbul och det finns många internetcafeér. De flesta turisthotellen har en dator med gratis Internetuppkoppling i lobbyn. Mångahotell och även vissa caféer erbjuder också gratis Wi-fi (trådlös uppkoppling).
Hur fungerar det med dricks i Istanbul?
I de billigare restaurangerna är det ej nödvändigt att lämna mer än ett par mynt i växel. På de lite dyrare och finare restaurangerna är det sedvanligt att ge dricks. Även om 10-15% serviceavgift har lagts på notan, så förväntas ni ge runt 5% till servitören direkt och kanske lika mycket till hovmästaren. Portvakter förväntar sig en dollar eller likn; i taxin kan man avrunda upp resekostnaden. I andra situationer, till exempel med hjälpsamma vakter vid arkeologiska utgrävningar bör man vara lite finkänslig. Även om de artigt nekar dricks initialt, bör man erbjuda dricks en andra eller tredje gång. Efter tre nekningar kan man lugnt anta att de verkligen inte vill ha pengarna. Inne i hamams bör man ge en summa av 10-20% av inträdessumman till massören.
Hur är klimatet?
Temperaturen i Juli och Augusti ligger runt 30°C . I December och Januari faller temperaturen ned till 2°C, men kan dagtid vara upp till 9°C. April, Maj, September och Oktober är den bästa tiden att besöka Turkiet med en högsta medeltemperatur dagtid på mellan 16°C och 25°C och lägsta mellan 9°C och 18°C . Regnmängden är störst från November till February medan Juli och Augusti är torrast.
BESÖK I MOSKÈER
De flesta moskéerna i Istanbul är öppna för allmänheten dagtid, men turister bör helst undvika besök mitt på dagen på fredagar, då muslimerna är ålagda att be just då. Bönestunderna kallade namaz, är 30 till 40 minuter långa och utövas fem gånger dagligen. Kvinnor får inte visa bara armar eller ben inne i en moskée och män bör helst undvika att ha shorts vid besök. Kvinnor bör också inte gå in i moskéerna utan att skyla sitt huvud med en scarf. Innan man går in i en moskée ska man ta av sig skorna.
Vulkan Resor AB innehar IATA-licens och har ställt statlig resegaranti hos Kammarkollegiet.
Om Vulkan Resor | Kontakta oss | Sitekarta
© Vulkan Resor AB